Homehomepage Mara

Hoera, Mara is geboren !

Dankbaar en blij zijn wij met de geboorte van ...

Mara
Maria Elisabeth Jo-Anne Gesina

vrijdag 12 december 2003


Op deze pagina vind je:

 • met wie Mara is verbonden
 • het geboorteverslag
 • de uitslag van de namenwedstrijd
 • een verslag van de zwangerschap

  Verbonden met ...

  Mara's volledige namen zijn Maria Elisabeth Jo-Anne Gesina.
  Mara is vernoemd naar mevrouw Mia van de Wall Pernť, oud-buurvrouw van Ellen in Utrecht, en naar haar beide oma's (Jopie en Antje). Deze doopnaam heeft Fleur ook.

  Geja Kiers, een goede vriendin van Nico en Ellen, is de trotse peettante van Mara.
  In april 2004 heeft Mara nog een extra doopnaam gekregen, Gesina. We hadden er voor de geboorte over getwijfeld, maar nu we zagen hoe verliefd Geja op haar petekind is, hebben we Mara toch alsnog ook naar haar vernoemd.

  Het geboorteverslag

  Op 23 december 2003 zou Ellen zijn uitgerekend voor de geboorte van ons derde kindje, een meisje. Geen ideale datum, maar dat hadden we eerder moeten bedenken .... Het weekend van 13/14 december zou in het teken staan van de Herderstocht, een boswandeling in kerstsfeer in de bossen rond Baarn waarbij Nico als organisator was betrokken. In verband daarmee hadden we al lang afgesproken dat de kinderen dit weekend bij opa en oma Brandsen in Wervershoof zouden logeren.
  Ellen had een tweede plan met dit weekend: zusje uitnodigen om geboren te worden. Niet iets dat je kunt besturen, maar psychologie in bij een bevalling vaak heel belangrijk. Vrijdagmiddag zouden Ellen's masseuse en onze zwangerschapshaptonome thuis langskomen om met massage en haptonomie zusje een extra duwtje te geven .... maar dat liep anders.
  Vrijdagnacht kreeg Ellen 'krampjes' die vroeg in de ochtend in weeŽn overgingen. We hebben toen Nico's ouders gebeld of ze de kinderen wilden komen halen. Om half acht hadden we het huis voor ons alleen en konden we ons op de bevalling gaan concentreren. De weeŽn bleven gestaag komen, zonder al te pijnlijk te zijn (maar leuk was het nou ook weer niet). Na een paar uurtjes werken door Ellen met steun van Nico is Mara om 10.16 uur geboren. Ze is kerngezond en woog bij de geboorte 3800 gram. Moeder en kind waren snel hersteld van de bevalling, zodat het grote genieten kon beginnen.

  's Middags kwamen de kinderen weer terug uit Wervershoof (logeerpartij ging niet door) om hun zusje te bekijken. Fleur en Pieter vonden het alletwee geweldig interessant; ook de cadeaus die Mara voor hen had meegenomen. Fleur is erg lief voor en voorzichting met Mara en Pieter op zijn manier ook. Natuurlijk kwamen opa en beide oma's ook gelijk kijken naar hun nieuwe kleindochter.

  Op doktersvoorschrift mag Ellen haar bed voorlopig niet uit, om haar bekken rust te geven. Ze voelt zich overigens prima en ontvangt de kraamvisite als een koningin met haar eigen prinsesje op bed.

  De namenwedstrijd

  Net als voor de geboorte van Fleur en Pieter hebben we ook voor Mara een namenwedstrijd uitgeschreven met als prijs een slagroomtaart voor degene die de juiste naam heeft geraden en een eervolle vermelding op de website voor iedereen die de datum goed heeft geraden. De wedstrijd is gesloten op donderdag 11 december jl.
  Helaas heeft niemand de wedstrijd gewonnen ..... De namen zaten zelfs niet in de richting en niemand (wij ook niet) had verwacht dat we elf dagen voor de uitgerekende datum zouden bevallen. Iedereen bedankt voor het meedoen !

  Hieronder staan alle inzendingen op een rij.

  Inzender      Naam 1    Naam 2    Geboortedatum    Inzenddatum
  Chris Hut Puck 23 december 22 november
  Judy Swager Iris 31 december 23 november
  Trudeke van Seumeren Suzanne (Suus) Rosa (Roos) 17 december 23 november
  Mariska Herweijer Lotte Julia 20 december 24 november
  Janny Wilkes Sofie 25 december 24 november
  Ria Buurman Lotte Jasmijn 21 december 24 november
  Carla en Wim Hoebee Sophie Femke 26 december 24 november
  Stefanie van Kleef Charlotte Lotte 25 november
  Marty Dorhout Lisa 20 december 25 november
  Angeli van der Weijde Maud 25 november
  Fred Kappetijn Angela Doris 21 december 26 november
  Vince Westbroek Sophie/Sofie Anne/Anne-marie 28 december 28 november
  Tante Jo van de Lee Roos Rosalie 29 november
  Lianne Groot Sophie Anna 19 december 1 december
  Gerard Brandsen Roos Isabel 18 december 1 december
  Eric van 't Hoff Annabel 19 december 3 december
  Jeannet Schutrops Femke Emma 28 december 3 en 10 december
  Ester van Heuven Lotte 4 december
  Pe Koomen Nicolette Violinde 19 december 25 december
  Toos Koomen Josefien 18 december 5 december
  Charlotte van der Weijde Marleen 9 december
  Anita van Oosterwijck Nicoline Amber 10 december
  Marleen van de Pol Roos Rosa 11 december

  Verslag van de zwangerschap

  Dit verslag is het laatst geactualiseerd op 10 december. Twee dagen later ...

  Negen maanden zwanger (december 2003)
  Op 23 december a.s. is Ellen uitgerekend. Geen ideale datum, maar het is natuurlijk ook nog maar afwachten wanneer zusje zich meldt. Op 10 december is dat in ieder geval nog niet het geval, terwijl Maxima al een dochtertje in huis heeft ... Nou ja, gelukkig zijn van daarmee van de vraag of 'of we gelijk gaan bevallen' en we weten nu ook dat zij niet 'onze namen' hebben gekozen. Ja, inzendingen met Amalia enz. hoef je dus niet te doen.
  Het gaat nog steeds goed in Huize Brandsen-van Hattem. Vorige week waren we nog druk bezig met allerlei dingen in en om huis: de badkamer is geschilderd en gedecoreerd (met vlinders), Nico heeft een nieuwe kast in de kinderbadkamer gemaakt, enkele kasten zijn daardoor heringericht, er is gesnoeid in de tuin, de parketvloer is geboend, de adressenlijst voor de geboortekaartjes is af en de nieuwjaarskaarten zijn verstuurd. De babykamer is inmiddels klaar voor gebruik en er staan ook tassen klaar voor het geval Ellen naar het ziekenhuis moet en/of de kinderen een nachtje elders slapen gaan.
  Langzamerhand daalt nu de rust over onze familie heen. In ieder geval in onze hoofden, want alle zaken die nu nog moeten gebeuren staan op een van Ellen's bekende checklists of kunnen wachten tot (ver) na de bevalling.

  Acht maanden zwanger (november 2003)
  Nadat Ellen sinds begin november nog een aantal dagen vanuit huis haar werk voor SURF heeft afgerond, geniet ze nu langzamerhand echt van haar rust en van de laatste weken zwangerschap (het is allemaal zo snel gegaan dit keer). Ze heeft zelfs al tijd gevonden voor een bezoek aan de kapper en schoonheidsspecialiste, want moeders wil natuurlijk mooi zijn in het kraambed. Met het kindje gaat het allemaal goed. Ellen heeft wel veel last van haar bekken. Lopen gaat niet echt goed meer (kleine stukjes en dan nog met krukken) en na een tijd zitten of liggen kost het moeite weer in beweging te komen. Hopelijk wordt dat na de zwangerschap allemaal (snel) weer beter.

  Zeven maanden zwanger (oktober 2003)
  Alles gaat goed. Nico en Ellen zijn samen nog zes dagen naar Wenen geweest. De kinderen waren in Baarn met Angeli en daarna oma Van Hattem en hebben ook gelogeerd bij opa en oma Brandsen in Wervershoof. Wenen was prachtig en het was heerlijk er samen nog even uit te zijn. Met krukken erbij kon Ellen zich op de kleinere afstanden ook goed redden en verder hebben we veel taxi's gebruikt en in musea rolstoelen geleend (ideaal).
  De afronding bij SURF van de werkzaamheden van Ellen nadert. Door de grote drukte rond de Onderwijsdagen en een aantal andere projecten heeft ze nog helemaal niet het idee dat ze er straks een tijd tussen uit zal zijn. In principe gaat Ellen vanaf april weer twee dagen per week werken en na onze vakantie in juni weer drie.
  Het kindje ligt nu met het koppie naar beneden, maar is nog niet ingedaald. Dat is voor een niet-eerste kind ook niet echt de verwachting, maar het zou naar verwachting wel schelen voor de bekkenpijn van Ellen.

  Zes maanden zwanger (september 2003)
  Ellen's buik groeit gestaag. Haar buik is beslist groter dan bij Pieter en Fleur, maar dat was ook wel te verwachten. De rek zit er nu immers goed in en Ellen moet veel rusten door de bekkenpijn en dat komt de groei van baby en buik natuurlijk ten goede. Dit was een zware maand, want begin september had ze haar bekken duidelijk geforceerd, waardoor Ellen bijna een week nauwelijks kon lopen en ook niet is gaan werken. Daarna heeft ze het langzamerhand weer opgebouwd en eind van de maand ging het wel weer, wat ook wel prettig was met de naderende vakantie van papa en mama in Wenen.
  Fleur vindt het nog steeds erg leuk en wil de buik van mama regelmatig kusjes geven en knuffelen. Als je Pieter vraagt waar de baby is, wijst haar naar de eerste buik in de buurt. Hij kan het allemaal nog niet zo goed begrijpen als zijn grote zus.

  Vijf maanden zwanger (augustus 2003)
  We kunnen heerlijk aan iedereen vertellen dat we zwanger zijn (veel positieve reacties, maar duidelijk minder felicitatiekaarten dan bij Fleur en bij Pieter - het wordt gewoner). Nu de punctie-uitslag bekend is, kan Ellen zich echt zwanger voelen en kunnen we langzamerhand vooruit kijken en dingen gaan voorbereiden. In huis willen we nog het een en ander doen, Ellen wil nu echt de website vernieuwen en het zou ideaal zijn als de foto-inplak-achterstand voor de bevalling helemaal is weggewerkt. Fleur heeft een tijd lang elke dag gevraagd of de baby er nu was, want Kerst is nog zo ver weg ... maar langzamerhand went ze aan het idee dat die buik nog een heel stuk groter moet worden.

  Vier maanden zwanger (juli 2003)
  Begin juli hebben we een vruchtwaterpunctie laten doen, omdat de geplande vlokkentest in mei niet mogelijk was (placenta lag verkeerd). De punctie zelf was niet vervelend, maar zo'n buisje met vruchtwater te zien, dat net nog bij de baby was, was toch wel raar. Ellen werd er een beetje duizelig van en heeft een tijdje met haar hoofd tussen haar knieen gezeten. Of die spanning op haar buik het nu heeft veroorzaakt of dat het door iets anders kwam: 's middags verloor Ellen een beetje vruchtwater. Dat hoor eigenlijk niet en kan het begin van het einde betekenen. Een grote schok dus en weer terug naar het ziekenhuis voor een controle van het vruchtwater. Er was nog voldoende vruchtwater en Ellen verloor het ook niet meer. Het werd dus afwachten ... Het was een spannend weekje, waarin de spanning met de dag, zelfs met elke keer opstaan, afnam, want geen vruchtwater was goed bericht. Toen durfden we te concluderen dat het scheurtje zich weer had gedicht. Twee echo's bevestigden dat het met de baby en het vruchtwater ook goed ging. En mede dank zij de antibiotica was er geen infectie ontstaan.
  Toch bleef het nog even spannend tot de uitslag van de punctie. Die kregen we de dag voor de verjaardag van Pieter: alles goed ! en het is een meisje. Dit nieuws hebben we gelijk met Fleur gedeeld en iedereen mag het verder weten dit keer.

  Drie maanden zwanger (juni 2003)
  Ellen is al ruim drie maanden zwanger als we het de familie vertellen, eind juni op de verjaardagen van Fleur en Pieter. Iedereen vindt het natuurlijk geweldig nieuws. Ook Fleur vindt het erg leuk; Pieter begrijpt er nog weinig van. Voor haar verjaardag krijgt Fleur van papa en mama een Barbie die ook een baby in haar buik heeft (magnetische buik, zou voor Ellen ook handig zijn). Kan Fleur vast aan het idee wennen, want het zal toch voor beide kinderen (en hun ouders) weer een hele verandering zijn.

  De eerste twee maanden(april/mei 2003)
  In april wisten we dat Ellen weer zwanger was. Eigenlijk al voor de test voelde Ellen aan haar bekken (meer pijn) dat er iets was veranderd. Vanaf de eerste week heeft ze dus al last gehad van haar bekken, dus dat belooft nog wat voor de komende maanden .... In mei hebben we een echo gehad om de duur van de zwangerschap vast te stellen ten behoeve van de vlokkentest die we graag wilden laten doen. Gelukkig zagen we daarbij een vruchtje 'conform zwangerschap'. Dat was in oktober, toen Ellen ook zwanger was, helaas anders. Dat was toen een hele teleurstelling die afgerond werd met een curetage in november. Nu konden we dus een afspraak maken voor een vlokkentest. Eind mei bleek dat helaas toch niet mogelijk, omdat de placenta niet goed bereikbaar was. Toen toch maar een vruchtwaterpunctie voor juli afgesproken; de uitslag van 'gezond of niet' zou dus nog even op zich laten wachten. Eerst maar lekker op vakantie met z'n vieren naar Oostenrijk, Italie en Zwitserland.